fredag 5 november 2010

Ättestupa ett faktum

1 500 nollklassade med nya sjukförsäkringsregler


Publicerat: kl 03:00, Ekot

1 500 av dem som hittills har utförsäkrats från sjukförsäkringen kan inte bli sjukskrivna igen, hur sjuka de än blir. Det är en effekt av regeringens nya sjukförsäkringsregler.

"De har försörjningsstöd som det yttersta skyddsnätet"1 500 nollklassade med nya sjukförsäkringsregler (2:27)

1 500 av dem som hittills har utförsäkrats från sjukförsäkringen kan inte bli sjukskrivna igen, hur sjuka de än blir. Det är en effekt av regeringens nya sjukförsäkringsregler. Ci Holmgren intervjuar Gunnar Axén. Ekot.  De som saknar sjukpenninggrundande inkomst, SGI, är hänvisade till socialbidrag. Det säger Gunnar Axén som är moderat och ordförande i Socialförsäkringsutskottet.



– De har försörjningsstöd som det yttersta skyddsnätet, precis som för alla andra. Det har de tillgång till, säger han.



I samband med att regeringen förändrade reglerna i sjukförsäkringen tog man bort det som kallas tidsbegränsad sjukersättning, i praktiken en slags tillfällig förtidspension.



Ofta var det unga människor med fysiska eller psykiska handikapp som fick den ersättningen. Det är den gruppen, som nu står helt utan ersättning från sjukförsäkringen.



Till och med september månad var det enligt Försäkringskassan drygt 1 500 personer som hade utförsäkrats, som inte hade någon SGI och som inte heller hade beviljats förtidspension.



För att kunna få socialbidrag måste man vara helt utan inkomster och tillgångar. Den som äger sitt hus eller har en sparad slant på banken kan alltså inte få försörjningsstöd. Hur många av de 1 500 utförsäkrade utan SGI som antingen får socialbidrag eller helt saknar försörjning är det ingen som för statistik över, säger Gunnar Axén.



– Det är svårt med statistik i de här fallen eftersom det rör flera olika myndigheter, som arbetsförmedlingen, försäkringskassan och i vissa fall kommunerna. Men några hundra, kanske upp emot ett tusental, enligt de bedömningar som har gjorts, säger han.



Den nya socialförsäkringsministern Ulf Kristersson vill inte kommentera den här frågan i dag. Hans pressekreterare bekräftar att reglerna för just den här gruppen ses över, men när och hur frågan ska lösas är alltså fortfarande oklart.



Under tiden kan de här människorna exempelvis bryta benen av sig eller drabbas av cancer, utan att ha rätt till sjukpenning. Och många av dem saknar alltså försörjning redan i dag. Men fast de nya reglerna klubbades igenom för mer än två år sedan, gick inte det här att förutse enligt Gunnar Axén.



– Det var nog svårt att förutsäga alla konsekvenser i alla dess delar. Och vi har följt sjukförsäkringsreformen sedan den infördes, och nu håller man också på med den uppföljning på departementen som vi har utlovat, säger han.



– Ser vi att det inte fungerar i alla dess delar som det är tänkt, då kommer vi att justera för att förbättra detta så att det hänger ihop bra för den enskilde, och det gäller inte minst den här gruppen av personer, säger Gunnar Axén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar