torsdag 21 mars 2013

Lättöl på returglas snart ett minne blott


Glöm att köpa en back läsk och lättöl för 9,90. Ett erbjudande från era butiker och ibland dyker det upp om vi handlar för 300 kronor.
Var inne i min livsmedelsbutik i förra veckan och såg att den röda backen med returflaskor med läsk och lättöl var på väg bort från butikens sortiment och frågade varför och fick till svar att dessa kommer att försvinna från marknaden.
Detta var nog en sanning med modifikation då det inte är sant enligt bryggerirörelsen. Det är handlarna som vill att den försvinner. Då bland andra ICA säger i ett brev: ”I dialog med butik och förtroendevalda handlare har vi en gemensam målsättning att under 2013 fasa ut rödbacken. Orsaken är bland annat låg lönsamhet och dyr hantering men också att vi ser framtida miljövinster. I samband med detta utökar ICA dryckessortimentet med andra förpackningsslag”.

Så här svarar Willys på min fråga om detta ett lokalt eller ett centralt beslut att den röda backen försvinner ur sortimentet: ”Det stämmer att läsk på glasflaska försvinner från vårt sortiment, liksom hos många av våra konkurrenter. Vi kommer dock att fortsätta med vatten och öl på flaska. Anledningen att vi och många andra stora aktörer inom livsmedelsbranschen inte längre kan erbjuda detta är då bryggerierna har höjt priserna markant vilket gör att det inte längre är aktuellt för oss att ha detta i vårt sortiment. Detta är ett beslut som har tagits centralt”.

Handeln ser en chans att få bort en produkt som de inte tjänar pengar på och är ar­betsbetungande hantering av. De vill självklart att vi konsumenter går över till plast­flaskor och burkar som är mer lätthanterligt i returleden. De miljövinster som finns går sen att bolla i luften vad som kostar och vad som är tärande på miljön när det gäller förpackningar.
Lättölet får ta smällen, tror knappast lättöl på burk kommer att bli nå­gon storsäljare. Öl i plastflaskor dy­ker upp ibland men verkar inte bli nå­gon storsäljare heller. Lättöl på flaskor kan bli en hyllvara till ett avsevärt högre pris än backpriset per flaska.
Lättöl på glasflaska blir nå­got exklusivt på matställen men på middagsbordet mindre vanligt. Ett öl som är ett alternativ till och med inom nykterhetsrörelsen och accep­teras av de som avstår från alkohol eller inte dricker för att berusa sig på öl.

Vi får se vad framtiden kommer att ge oss för alternativ. Vinförsäljningen på sy­stembolaget av vin på glas­flaska minskar och boxen har blivit vanligare på bordet i svenska hushållen, kanske vi får en öl-box i framtiden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar