fredag 10 september 2010

Ny biskop i Göteborgs stift

Biskop Carl Axel Aurelius går i pension i september 2011. Förberedelserna för ett biskopsval är inledda. Då tyckte vårt presidier i kyrkonämnden att då föreslår vi oss själva som kandidater som skall väljas till elektorer.

Håll med någon större energi har man inte lagt ner på att försöka finna personer ute i församlingarna tycker jag mig kunna utläsa mellan raderna. Eller så har dessa kanske den rätta åsikten gällande hur en blivande biskop skall vara att då leta efter andra kan få ödesstigna konsekvenser i framtiden.

Nu är det förvisso kyrkonämnd som också skall ha ett ord i förslaget men sitter 4/10 som ordinarie ledamöter så blir det inte lätt att peta bort någon av dessa.
När jag fråga andra personer utanför den inre klanen om dessa vill ställa upp som kandidater för att utses som elektorer så tvekar dom när de får höra hur det går till inom kyrkan.

Slutligen så blir det kyrkofullmäktige som utser dessa och då finns det möjlighet att föreslå andra men vi får inte glömma bort att kyrkonämnden brukar ha majoritet på fullmäktiges möte. Senaste mötet och ansvarfrihet skulle beviljas visade det sig att endast 4 av 17 ledamöter som inte var jäviga.

Som sagt sista ordet är inte sagt när pastoratet sjunger på sista versen innan det blir en församling av fem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar