onsdag 25 maj 2011

Våldet på våra arenor måste bort

Seriefinal och fotbollsfest mellan Malmö FF – Helsingborg IF fick avbrytas efter att först ett knallskott kastades in från läktaren som landade precis bredvid HIF målvakten Pär Hansson. Sen sprang en huligan in från läktaren och attackerade Helsingborgs målvakt. Matchen avbröts omedelbart.

När vi kommer till Strandvallen då är vi långt ifrån dessa arenor och att dra några paralleler till denna natursköna plats är ganska långsökta för på Dé grönvité:s matcher är det lugnt eller?

På planen brukar det gå hett till och det smäller ibland och en och annan gång hörs det ord som inte hör hemma vaken på eller utanför planen. Men för övrigt är det lugnt. Några supporterbråk mig veterligen har det endast varit en gång vid en match och då får vi gå tillbaka till 70 – talet och en match mellan Dé grönvité och om jag inte missminner mig JAT från Gislaved. På planen gick det ganska hätskt till och domaren hade inte lätt att skippa rättvisa. När gula kort haglade hettade det till ibland åskådarledet. JAT hade en trogen supportergrupp med sig som protesterade och hemmasupporters var inte sena att protestera de också varvid det uppstod handgemäng mellan två åskådare.

Någon som har minne av liknande händelser får gärna höra av sig

Däremot har våldet kring våra allsvenska lag och på våra större arenor eskalerat detta år och det händer allt som ofta numera bråk runt våra allsvenska matcher mellan olika supportergrupper som skapar rubriker i våra massmedior innan och efter matcherna. Har vi varit förskonande från läktarevåld mer än vi några få tillfällen

25 april 2011: Matchen Syrianska–AIK bryts sedan knallskott smällt i närheten av assisterande domaren Daniel Wärnmark. Syrianska ledde matchen med 1–0 och tilldömdes segern med 3–0. AIK fick även 150 000 kronor i böter.

8 november 2009: Djurgårdens fans stormar planen efter seger i kvalmatchen mot Assyriska. Mitt i kaoset slår en supporter till Assyriskas Andi Toompuu. Djurgården dömdes till 200 000 kronor i böter och tvingades spela nästa hemmamatch inför tomma läktare.

28 oktober 1995: En Djurgårdssupporter, efteråt kallad "Terror-Tommy" springer in på planen och sparkar ned domaren Anders Frisk. Djurgården dömdes till 250 000 kronor i böter och spel i en match inför tomma läktare.

Det är synd för svensk fotboll och en stor fotbollsfest förstördes av några få mäns idioti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar