söndag 4 april 2010

Hämnd utlovas efter mord på rasist

Kan detta hända i Sverige?

Den sydafrikanske vite rasistledaren Eugene Terre'Blanche mördades i går på sin gård i Ventersdorp i Sydafrika. Enligt polisen blev han ihjälslagen av två unga svarta lantarbetare efter ett gräl om obetalda löner.

Terre'Blanche ledde den högerextrema vit makt-organisationen Afrikandiska motståndsrörelsen, AWB. Dess generalsekreterare André Visagie sade i dag att AWB ska hämnas för mordet. Vid ett möte den 1 maj ska AWB besluta om vilka åtgärder som ska vidtas, sade han. Samtidigt uppmanande Sydafrikas president Jacob Zuma till lugn.

I Sverige inträffades en dödsmisshandel i Landskrona och det lär troligen inte vara rasistka tankar bakom detta men visst finns det de som framställer detta som en möjlighet för att öka rassimen. "Invandrare bakom dödsmisshandeln av 78-årig kvinna i Landskrona" skriver Fria Nyheter En man i 20-årsåldern. Mörkt hår. Vit mössa eller keps. Körde en röd mindre bil från början på 90-talet, troligen Mazda 323 eller Toyota Celica. Det är signalementet som finns beskrivet hos polisen samt etablerad media.
Ett ytterligare signalement från anhöriga som numera sprids på forum och bloggar är att gärningsmannen är av utländsk härkomst.

Vad skall man tro Vi verkar dock vara lite mer sansade
Landskronaborna samlas mot våldet
På annandagen blir det två olika manifestationer mot våldet i Landskrona, med anledning av dödsmisshandeln av en 78-årig kvinna i måndags.
Svenska kyrkan har initierat en samling i Sofia Albertina kyrka, där även islamiska församlingen, Katolska kyrkan och Pingstkyrkan deltar. -Tanken är att komma bort från vanmakten, säger kyrkoherde Bengt Karlgren.
Det ordnas också en tyst manifestation på Rådhustorget, som författaren Kurdi Kara tagit initiativ till. -Det blir inga tal. Läget är väldigt känsligt, säger han till Sydsvenskan.

2 kommentarer:

  1. Jag förstår inte artikeln. Du frågar om det kan hända även i Sverige? Det har det ju redan gjort! Skillnaden här är att offret var vaket när det slogs ihjäl. Annars finns det nästan bara likheter i ålder m m.

    SvaraRadera
  2. JAmran, Jag läste två olika artiklar på nätet idag och drog paralleller.
    Hämndbegär kanske finns även här i vårt land eller är det tidningsankor vi läser och kan hoppas det förblir vid detta.

    "Mordmisstänkte 23-åringens familj hängs ut på nätet och utsätts för dödshot "
    "Polisen: Familjen spelar offer" "Den mordmisstänkte 23-åringens familj dödshotas men polisen tar lätt på uppgifterna": "Ger sken av att man är offer"

    SvaraRadera