måndag 21 februari 2011

Missionsprovinsen i Västra Marks församling.

Missionsprovinsen har den en provins och ett näste i det fördolda i Västra Marks församling. Kanske stod dess vaga där också?
Alla redan i slutet på 1990-talet och början av 2000-talet fanns det krafter i prästerskapet som aktivt verkade för att bilda en missionsprovins i kölvattnet av att Svenska kyrkan Synod och Biskopsmötet i Linköping under biskop Gärtners ledning misslyckats med att bilda en organisation för de som inte känner sig hemma i svenska kyrkan men ser gärna sin försörjning av den samma.

Lutherstiftelsen och dess ordförande dåvarande komministern men fortvarande ordförande satt i Berghems kyrkogård och spelade där en aktiv roll inför bildandet av Missionsprovinsen. Dåvarande kyrkoherden i Surteby pastorat gick i ledband och gav två personer från Tostared venia för att vikariera i församlingarnas kyrkor en sommar då dessa studerade teologi En av dessa skulle sedermera bli en av de första som prästvigdes i Missionsprovinsen, även den andre prästvigdes dock några år senare.

Att det finns sympatisörer märktes också tydligt för några år sedan när en dialog mellan församlingarna om gudstjänsterna i pastoratets kyrkor skulle kunna bibehållas eller sammanlysning p.g.a. antal prästtjänster minskas och antal kyrkobesökare varierar i kyrkorna.

Omedelbart framfördes det från en församling att får de inte gudstjänst vill församlingen att pastoratet upplåter kyrkan till församlingsbor som kan anlita en präst och kantor som ställer upp så de kan hålla gudstjänst. Varifrån dessa präster och kantorer skulle komma ifrån förtegs, men nog lyste det missionsprovinsen anda långt.

Att denna grupp ser kyrkan som sin framkom tydligt vid senaste kyrkovalet då det var många som röstade blankt vid kyrkovalet i Tostared föranleder inte detta kyrkfolk att ägna någon större analys av. De kör helt enkelt sin egen väg och de som inte håller med dem får skylla sig själva. Orden från en förtroendevald kyrkobesökare Att hit in kommer ingen kvinnlig präst och predika klingar fortvarande.

Visst ingen kan hindra olika åsikter men skall man verka inom trossamfundet Svenska kyrkan måste man hålla sig till de spelregler som är fastställda. Nu blev det inte så de övriga församlingarna ”kröp till korset” och tilldela denna församling gudstjänst varje söndag medan de övriga får avstå från söndaglig gudstjänst. Så den som hävda att inte en minoritet har något att säga till om skall bara vända sig till Västra Marks församling. Där anhängare till missionsprovinsen en minoritet får bestämma över majoriteten som kapitulera för husfriden skull.

Den dagen skola komma när församlingsborna genomskåda deras manipulering och lämna kyrkan som medlemmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar