fredag 15 januari 2010

Åtalsanmäls för plockhuggning

Skogsägaren Harald Holmberg i Lycksele har åtalsanmälts av Skogsstyrelsen för att ha avverkat enligt metoden Naturkultur. Skriver tidningen ATL
”Metoden innebär att man bara hugger ner de äldre, mogna träden och låter de yngre växa till sig.

Harald Holmberg sökte för flera år sedan tillstånd för plockhuggning men fick nej av Skogsstyrelsen. Han drev då ärendet vidare men har fått nej i alla instanser (se äldre artiklar i rutan uppe till höger).

Eftersom avverkningen har skett utan tillstånd väljer nu Skogsstyrelsen att anmälan honom till åklagarkammaren i Umeå.
Skogsstyrelsen skriver i sin anmälan att föryngringsavverkning genom successiv utglesning bara får genomföras på marker där detta är lämpligt. Enligt Skogsstyrelsen är det inte det på denna mark”.
Skogsstyrelsen vet och kan allt om skog och består av kompetenta skogbrukare eller?
Styrelsen är högsta beslutande organ inom myndigheten och utses av regeringen.
Ordförande är Generaldirektör, Livsmedelsekonomiska institutet övriga är ,Miljöchef, Botniabanan, Generaldirektör Energimyndigheten
Vice vd, Skogforsk, Vd, Länsförsäkringar Sak, Vd, Svenskt vatten, Revisor, Jägmästare
Generaldirektör, Skogsstyrelsen personal representanter är Ordförande, ST inom Skogsstyrelsen och
Ordförande, SACO Skogsvård
Nu tror jag inte dessa styrelsemedlemmar varit på plats utan de skickade ut några tjänstemän som ”konstaterade vid en besiktning som gjordes i mitten av oktober förra året, ett år efter utförd avverkning, har Skogsstyrelsen konstaterat att yttre påverkan av vind och snö har bidragit till skador, som vindfällda och stambrutna träd i beståndet. Enligt Skogsstyrelsen främjar inte avverkningen skogens utveckling.
Skogsstyrelsen vill också att åklagarkammaren prövar frågan om eventuellt åtal mot Norra Skogsägarna som stod för avverkningen”.
Vad vad har en lite skogsägare att sätta emot när ”PAPPA VET BÄST”.
Tror knappast Harald Holmberg är tappad bakom en ”pinnavagn” utan kan sin skog och är väl medveten om gamla beprövade skogsmetoder som en gång i tiden var bra men idag inte enl expertisen ger bäst avkastning ekonomisk men kanske mer miljövänlig metod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar