lördag 12 juni 2010

Berghem gravsten uppsatt

Nu stänger Berghemskolan för gott


Berghem.

Terminen är över och det är även tiden för Berghemskolan. Gårdagens skolavslutning blev den sista för nu läggs skolan ner för gott.
Vårterminens sista dag firades traditionsenligt i Berghems kyrka. Kyrkoherde Ingvar Häggander och rektor Marie Heidemann höll tal. Eleverna sjöng, bland annat om den egna skolan genom en ny text till schlagern Trettifyran.
Efter att tonerna från I denna ljuva sommartid klingat ut begav sig elever, lärare och föräldrar till skolan där ett kakkalas väntade.
Fjärdeklassaren Josefin Johansson är en av många elever som nu tar sommarlov. Till hösten ska hon gå i Björketorpskolan.
– Jag har gått här sedan jag gick på dagis. Det är tråkigt att skolan läggs ner, fast ändå roligt för alla mina klasskamrater ska också till Björketorpskolan.
Lärarna Marianne Ivarsson och Linda Blockgren kramade om alla sina elever och önskade dem ett skönt sommarlov med mycket sol och bad.

Hur känns det i dag när ni firar den sista skolavslutningen i Berghemskolan?
– Det känns jobbigt, det går det inte att komma ifrån, säger Marianne. Vi har haft en sådan fin gemenskap här på skolan.
– Och den gemenskapen har gällt alla – både barn och lärare och föräldrar. Alla känner alla här, säger Linda.
Ingen av dem vill recensera barn- och ungdomsnämndens beslut att lägga ner skolan.
– Det är politikernas sak. Vi har fått gilla läget. Vi har hållit oss neutrala under hela processen, säger Linda.
– Vi ska börja arbeta på Björketorpsskolan i höst. Det blir till att börja på ny kula och man får se det positiva i det, menar Marianne.

Gunnar Furvik var en av många föräldrar som besökte skolan i går. Nästa skolavslutning får hans barn fira i Habyskolan. Gunnar Furvik har engagerat sig för att skolan skulle få vara kvar.
– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att skolan läggs ner, både för skolans skull och för Berghem. Som förälder lär man känna andra föräldrar och deras barn på en liten skola – det ger en viss trygghet. Nu har vi fått köpa det här beslutet och göra det bästa av det, men det klart att det är tråkigt.

Montessoriskolan Pärlan har varit intresserad av att starta en skola i Berghem, i Berghemskolans lokaler. Men kommunens svar på ansökan har dröjt.
När kommunen väl gav klartecken hade många elever redan bestämt sig för andra skolor. Pärlan startar dock förskola i det gamla församlingshemmet i Berghem i höst.

Denna artikel är hämtad från HN 12/6-2010 Rebecka Kvint 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar