fredag 11 juni 2010

Skrota JAS och bygg vindkraftverk istället

Stopp för vindkraft kring flygplatser Det är inte 1 april men man kan tro detta Stopp för vindkraft kring flygfält där JAS plan skall flyga men NATO plan dessa kan flyga överallt Dags att lägga ner svensk flygindustri och satsa på vindkraft

Försvarsmakten har beslutat att stoppa all byggnation av vindkraftverk i en fyra mils radie kring tio militära flygfält runt om i Sverige. Orsaken är att Försvarsmaktens JasGripen-flygplan riskerar att störta när vindkraftverk finns i närheten. Flera tillbud har inträffat.

Förbudet innebär att ansökningar om att bygga vindkraftverk nekas i områdena och att vindkraftsägare som redan fått tillstånd får detta indraget.
Exempel finns också på redan färdigställda kraftverk i aktuella zoner.
Beslutet innebär bl.a. att hela Blekinge blir utan vindkraftverk.
-Det är ett väldigt stort avbräck, det tar bort väldigt stora etableringsytor, säger Olof Karlsson, v ordförande i Sveriges energiföreningars riksorganisation (Sero), som är vindkraftägarnas intresseorgan.
Han ställer sig undrande till Jas-planens problem att planen i stället för att låsa färdväg när de flyger i rote kan låsa på ett kraftverk.

-I Danmark som har kraftigt utbyggd vindkraft kan ju Nato-planen flyga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar