torsdag 26 augusti 2010

Biskopsval i Växjö stift gift eller skild spelar detta någon roll

På måndag 30/8 är det biskopsval i Växjö. Kan stiftet hålla sams när en inte ens kan hålla sams i äktenskapet visar sig en av de fem som blir Växjös nya biskop vara.
Detta är kanske inte avgörande orsaker till skilsmässor som kan bero på många orsaker. Men osökt kommer jag att tänka på dessa ord.

”Kan en skild hålla ihop ett stift när inte vederbörande kan hålla ihop ett äktenskap”
Dessa ord hördes under biskopstriden mellan fundamentalisterna i Gbg stift och Biskop Lars på 90 –talet i Gbg stift när argumenten inte längre räckte för att smutskasta honom i vigselaktsfrågan.
Nu hörs i alla fall inte orden från samma håll utan man frimodigt stödjer sin biskopskandidat.

Vem som är bäst skickad ja det är upp till elektorerna att avgöra men påfallande är att flertalet snart är pensionärer och vill väl kröna sin karriär innan dess. Nu har alliansen förslaget höjd pensionsålder så vederbörande kan jobba några extra år fram till 69 år innan vederbörande sparkas.
Sen är det intressant en är lite yngre men har tidigare varit känd för uttalande i kvinnoprästmotståndet plötsligt bytt åsikt eller s.k. samförstånds mässigt villig i framtiden.

Att de som tidigare varit frågande vid tanken hoppar nu jämfota mellan tuvorna hittar man förklaringen att de anammar frimodigt den nya synen denna grupp lagt sig till med nämligen att acceptera kvinnliga präster för dessa finns där alla redan. Men samtidigt tänker de arbeta för att även de som är kallade men motsätter samarbete med kvinnliga präster åter skall få prästvigas i svenska kyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar