lördag 16 januari 2010

Kyrkan räknar med miljontapp på tio år

En miljon färre medlemmar och minst en miljard kronor mindre att röra sig med varje år. Det är verkligheten för Svenska kyrkan år 2020, om kyrkokansliets nya medlemsprognos slår in och presenteras i Kyrkans tidning.
I prognosen räknar man med att medlemsantalet kommer att minska med 1,2 –1,3 procent per år. Nedgången beror dels på att människor väljer att utträda, dels på att antalet medlemmar som dör är större än antalet barn som döps in i kyrkan.

Medlemskapet i svenska kyrkan är frivilligt och svenska kyrkan är idag skild från staten. Varvid den bör kunna jämföras med en vanlig förening. Skillnaden är att medlemmen inte tillfrågas årligen om den vill förnya sitt medlemskap och detta är också räddningen för kyrkan i dagsläget. Skulle medlemmarna tillfrågas skulle medlemsraset bli ännu mer om medlemmarna skulle tillfrågas
Flertalet medlemmar före 1996 blev medlemmar vid föddselen och efter 1996 är det via dopet som medborgaren blir medlem. 2008 genomförde Synovate en undersökning där ca 1000 pr fick frågan
Om du inte som barn hade blivit medlem i Svenska Kyrkan tror du då att du senare i livet hade gått med i Svenska Kyrkan eller tror du inte det?
Resultatet visar att 50 procent svarar nej, 28 procent svarar ja, 14 procent svarar att de inte är medlemmar och nio procent svarar att de inte vet.

Varför sen medlemmar vill lämna den eller gör det kan bero på många olika sakfrågor. Många hävda att kyrkan blivit en politisk arena, kyrkan har övergivit sin tro, kvinnoprästfrågan, nya äktenskapsordningen samt den ekonomiska sidan är några skäl som åberopas. Samtidigt får man kanske inte glömma bort de präster och aktiva inom kyrkan som avslöjas för tvivelaktiga affären som egentligen händer och sker i samhället i övrigt men ger inga rubriken är ett Ok om halsen även när det gäller synen på svenska kyrkan i stort.

Kyrkan har i mycket spelat ut sin roll i samhällsbilden. Grundsynen i kyrkans tro finns kvar men endast i teorin och dess makt i samhällsbilden har utsuddad i mycket det senaste seklet. Det som förr ansågs vara synd är idag legaliserat. Kristendomsundervisning har ersatts av religionsundervisning. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle där olika religioner påverkar,

Hur svenska kyrkan skall överleva lär det troligen finnas lika många svar som frågor om konsekvenserna då varje sida hävda stå för sanningen.
Det finns de som hävda en kyrka som våga vara kyrka skulle vara räddning, en återgång till det som var ”fromt” lite slarvigt uttryckt kanske. Fundamentalister eller fanatikerna samlas idag i sina kyrkor där de känner sig hemma, finns det kanske en större grupp utanför som inte känner sig hemma där. Kyrkan skall öppna sina breda armar för alla istället blir samma motargumentation att då utestängs minoriteten.
Det finns de som vill att svenska kyrkan åter prästviger kvinnoprästmotståndare som följer bibeln. Det finns präster idag som vägra viga homoäktenskap, då och då dyker präster upp som vägra viga frånskilda. Det finns präster som acceptera både det ena som det andra också och från båda sidorna hörs det att båda står för sanningen.

Ja frågan blir högaktuell under 2010 i den närmast omgivningen när vi står inför att bilda en enförsamlingspastorat av 5 församlingar. Vilka stanna kvar då det lär bli en hel del att ge och ta eller vill somliga ha hela kakan kanske

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar