söndag 22 augusti 2010

Sälg ved

Den som eldar med ved blir varm tre gånger om. Först när man är ute i skogen och fäller träden, sedan när träden sågas upp i stycken och klyvs för torkning och slutligen när brasan brinner.

Träd ska fällas på vintern när saven gått ur dem och klyvas till ved under våren innan sommarfukten kommer. Men var det Kajsa Varg sa ”Man tager var man haver” 2 stora sälgar blåste ner i slutet på juli månad och kvar stod 3 som med största sannolikhet skulle blåsa ner vid nästa vindpust. Plockade husbonden fram motorsågen. Hade minsta drängen hemma under sommaren och sen kom systersonen på besök så det fanns arbetshästar att köra hem vedklamparna.

Vedhögen

Att fälla ett träd är definitivt inget man ska göra om man inte fått lära sig hur man gör. Arbetsmomentet är mycket farligt och kräver stor kunskap och rätt utrustning. En dålig motorsåg kan vara fullständigt livsfarlig och ett fallande träd har en krossande kraft något min käre broder med stora kunskaper i skogsvård förmanat mig med all rätt.

Nu kom dock visa s.k. Skogsexperter med andra råd sälg knappast är värda besväret att använda som ved. Visst ligger det lite sanning i detta. Lövträd som alla har olika egenskaper och inte minst olika energiinnehåll. Mängden värme man kommer att få ut ur en vedklabbe känns på tyngden - ju tyngre (när den har torkat) ju mer massa och därmed energi. Därför är ek, ask, bok och björk bra träd att elda med medan al, pil och sälg knappast är värda besväret att använda som ved. Energiinnehåll mellan t.e.x Björk 2820 kWh och Sälg 2500, jämför man detta med Tall 2360, Gran 2320
När man efter slit och släp fått hem veden blev det dags att klyva och detta gick väl lätt med klamparna mellan grenverken men i grenverket gick fibrerna kors och tvärs. Grundprincipen är att raka fibrer är lätta att klyva ibland är de vresiga och svårkluvna fibrer som ger en verklig utmaning vid huggkubben. Min investering i vedklyv blev räddningen



Men nu värmer även sälg om man nu ska hugga det här själv.

Nu är veden kluven är vedboa full sedan vintern veden inte ens fick plats då plötsligt med den nya pannan elda jag endast varannan dag och nu på sommaren var tredje ibland. Blir det att staplas utomhus för torkning.

Viktigt är att veden lyfts upp från marken genom att staplas på en lastpall. Återstår det nu att införskaffa en pressning nu bara
3.60 * 3,60 * 1,20 = 13,8 krysslagd blir det kanske runt 10 när den sen "lavas rätt i vedboa 
Sen får veden ligga där under vintern och först till nästa höst lär den få komma in i min ventilerade byggnad. För ved bör torka minst ett år innan den används.

1 kommentar:

  1. Läsvärt :
    http://www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1237640-slg-nyckelart-i-naturen

    SvaraRadera