torsdag 22 juli 2010

Dyrare el eller billigare el i framtiden

Detta är frågan när Sverige delas in i fyra prisområden
Det är inte vi själva som bestämmer elpriset utan nu lägger sig EU i prissättningen när Svensk kraftnät lagt upp spelreglerna blir det väl som vanligt vi konsumenter som får stå där vackert och buga och betala. Som vanligt är det staten som tjänar mest på affären då skatter och avgifter nu är ca 55% av elpriset.

EU-Kommissionen har godkänt en ny elprismodell som kommer att träda i kraft 1 november 2011. Den nya modellen, som tagits fram av Svenska Kraftnät, innebär att Sveriges elmarknad delas upp i fyra prisområden.
Gränserna mellan de fyra områdena kommer att förläggas vid trånga delar i elnätet
Med den nya prismodellen blir elpriset tidvis dyrare i områden där det produceras mindre el än vad som förbrukas. Störst obalans mellan produktion och förbrukning finns det i område 4, södra Sverige och därför blir elpriset med största sannolikhet dyrast där.

"Som man bädda får man ligga" Detta är ingen önskvärd situation för någon inblandad då risken för olika prissättningar kan gå genom en kommun eller samhälle. Stängningen av Barsebäck blir ett ok för södra Sverige
Bäst till verkar vara de som bor i zon 3 Där kärnkraftverken Ringhals, Oskarshamn och Forsmark ligger.men även Norrland bör bli också stora vinnare. Om det nu blir en prissättning efter var elen produceras och förbrukas

Klicka här för mer info av .


Schematisk karta över snitt och snittområden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar