måndag 19 juli 2010

Kvinnliga präster och pedofiler jämställs av Vatikanen

Kvinnliga präster och pedofiler jämställs av Vatikanen och dessa är ett brott mot den rätta tron.

Tycker mig hört liknande uttalande fast kanske lite inlindat från konservativa kyrkliga företrädare i de s.k. kyrkliga sidorganisationer utan insyn från svenska kyrkan men med full insyn i svenska kyrkan.


Följande saxat från Kyrkans tidning webb
Kritiseras för att jämställa kvinnopräster med pedofili

Vatikanen får kritik för att ta upp frågan om kvinnliga präster – enligt formuleringen ett av de allvarligaste brotten mot den sanna tron – i samma dokument som man skärper reglerna för sexuella övergrepp och pedofili.
Det var under torsdagen som Vatikanen publicerade dokumentet med skärpta regler för övergrepp mot barn. Bland annat har preskriptionstiden höjts från tio till tjugo år. Också prästers innehav av barnpornografi blir straffbart enligt de nya reglerna.
I samma dokument tar Vatikanen ställning till frågan om kvinnliga präster. Efter att flera biskopar hört av sig till Vatikanen och vädjat om att kyrkan ska tänka om angående kvinnligt prästerskap, så skärper alltså Vatikanen buden ännu mer och skriver att kvinnliga präster är ett brott mot den rätta tron.
Att de två sakerna tas upp i samma dokument, och att kvinnliga präster beskrivs som ett allvarligt brott, har upprört många.
- Det är två helt olika frågor som hänger ihop i sina rottrådar, hårdast är det nog för de kvinnor som vill göra prästtjänst att bli parallelliserade med de som begår sexuella övergrepp, säger Cristina Grenholm, chefsteolog vid Svenska kyrkan till Svenska dagbladet.

Men enligt Maria Hasselgren, pressansvarig vid Stockholms katolska stift, hör de båda frågorna inte alls ihop.
- Man har velat reda ut vem som ska hantera vad inom Vatikanen, samtidigt som hanteringen av sexuella övergrepp skärps, säger hon till Svenska dagbladet.
/KT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar