onsdag 3 mars 2010

Åh, Herregud, för Gardell

Han slog ihjäl allt vad jag fick höra söndagskolsundervisningen, men det han sa det fick vi höra i religionsundervisningen i skolan.
Finns Gud eller finns inte Gud , kanske är Gud bara ett namn på en skapande kraft.

Gud är en föreställning rädda människor behöver och något vi ber till när man har det besvärligt. Fast å andra sidan kan vi känna oss trygga också och tacka för i våra böner

En Gud eller flera gudar är nog sant och upp till betraktaren då det finns olika gudar för varje religion och dessa har nog sin uppkomst i ett antal judiska stam- och krigsgudar som kokats ihop till en i den babyloniska fångenskapen som Gardell. För det ligger nog något i att förbjöd man något så var det tillåtligt hos någon annan Gud.

Vem är då Gud "en svart lesbisk kvinna som vaggar omkring i himlen och kokar makaroner åt alla som vill ha". Gud verkar kunna vara lite av varje i författaren och komikern Jonas Gardells åtta lättsamt folkupplysande program med namnet Åh, Herregud! som börjar i går 2/3 i SVT1 (kl 21.00).

Likaväl som det kanske är osannolikt att det är en gammal gubbe med vitt skägg och nattasärk som min söndagsskolslärare sa och varje spjärna är en död själ och en ny stjärna tänds för varje som dör.

Jag lär nog förbli en sökande, frågan är dock skall jag söka utanför eller i kyrkan, på något sätt verkar det vara korvstoppning som korven smakar konstigt när den sen skall spisas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar