söndag 14 mars 2010

Folkpartiet vill skrota skattesubventionerna på etanol

Men det lär finnas många "Brasklappar" i att Folkpartiet vill skrota skattesubventionerna på etanol och ersätta dem med en klimatbilspremie.
Den som köper en helt eldriven bil eller en bil som släpper ut 70-120 gram koldioxid per kilometer ska ersättas med upp till 25.000 kronor anser Folkpartiet. Den som tror det är 25 lakan oavsett bil kan glömma detta.
Nej premien skulle öka proportionellt med utsläpp under 100 g CO2/km. Till exempel skulle 110 CO2/km ge 5 000 kr i premie, 100 CO2/km ger 10 000, och så vidare ner till högsta möjliga premie på 25 000 kr med utsläpp under 70 g CO2/km. Undra om SAAB eller Volvo ligger som förstahands alternativ Premien ska betalas ut för den som köper en ny bil.
1,8 miljarder lär visst ligga i potten hur många nya bilägare kommer att få denna rabatt. Nybilregisteringen ligger runt 250 000 bilar per år och det är bara att sätta igång att räkna till hur många som får del av detta.

Folkpartiet vill skrota etanolsubventionen bl a för att etanolproduktion hotar att konkurrera ut viktig mätproduktion i fattiga länder.
Men hallå där etanolproduktion finns väl i även i Sverige och vad händer med den, kanske vi inte har råd att producera etanol och då blir det att skrota etanolproduktion på hemmaplan också och börja odla för mätproduktion på nytt och sluta köpa billigt överskott.
Eller är det statliga ägda Vattenfall som behöver få stöd i att sälja sin dyra el som skall stödjas.

1 kommentar:

  1. Att köra på etanol från Brasilien innebär 30 % högre bränsleförbrukning och dito transporter. Dessutom kallas etanol(E85-75)-bilar miljöbilar trots att det ofta rör sig om stora SAAB/volvo. Denna felaktiga miljöstämpel har gjort att satsningen på snålare fordon och nya framdrivningssätt har kommit av sig i Sverige.
    Att etanolframställningen dessutom innebär enorma monokulturella sockerrörsodlingar i Brasilien och Afrika med åtföljande landgrabbing, bekämpningsmedel, flörstörd biologisk mångfald, konstgödning och försvårnde av landreformer för den fattiga jordbruksbefolkningen får man så att säga "på köpet" när man tankar.

    SvaraRadera