onsdag 3 mars 2010

Högt el-pris staten och kapitalet vinnare

Det är inte bara elbolagen som tjänar pengar utan staten fyller på sin plånbok dubbelt upp via Vattenfall som ägare och elskatter.


En stor del av kostnaden på elfakturan består av skatter och avgifter – beslutade av riksdagen. Sedan elmarknaden avreglerades år 1996 har skattenivån i stort sett tredubblats. Från elsektorn tar staten in över 40 miljarder kr per år

Dess högre pris dess mer i intäkter och Maud Olofsson utspel mot elbolagen är ett spel för galleriet.För samtidigt gnider hon och staten sina händer.

Alla dessa miljarder i intäkter som riksdagen beslutat om inom elsektorn; energiskatt på el, produktionsskatter på vattenkraft och kärnkraft, fastighetsskatt på kraftverk, myndighetsavgifter m.m. samt mervärdesskatten (moms). Om vi räknar med kostnaden för handeln med utsläppsrätter - beslutat inom EU för att tackla de globala klimatproblemen och som inkluderas i elpriset på den nordiska kraftbörsen Nord Pool - är nästan hälften av kundens elkostnader effekten av politiska beslut. När hörde ni Maud och hennes allianskamrater handlar det om att höja ceterfikatavgifter för att stimmullera sitt tredje ben.

På den avreglerade elmarknaden - som trädde ikraft den 1 januari 1996 och som öppnades på allvar den 1 november 1999 - har alla elkunder rätt att fritt välja elhandelsföretag. Det elpris som en genomsnittlig privatkund i Sverige betalar består för närvarande till drygt 40 % av denna konkurrensutsatta kostnad. Resten av elpriset består av kostnader för elöverföring (ca 20 %) samt skatter och avgifter (knappt 40 %). Detta innebär att enbart skatter och avgifter år 2008 uppgår till totalt ca 1 300 kr per år för en lägenhetskund med en årlig elförbrukning på 2 000 kWh. Bor du i villa utan elvärme (årsförbrukning 5 000 kWh) eller i villa med elvärme (årsförbrukning 20 000 kWh) blir motsvarande kostnad ca 3 000 kr respektive ca 11 000 kr per år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar