tisdag 23 mars 2010

Svenska kyrkan närstående organisationer

Vilka är närstående organisationer och har svenska kyrkan någon insyn i sådan organisation

En sökning på Google.se  "Svenska kyrkan närstående organisationer" resulterade i endast 5 resultat men inga organisationer
En sökning på inomkyrkliga så blir resultaten annorlunda och det finns organisationer som kallar sig för inomkyrkliga och flera nämner klassiska ord som Evangelisk luthersk tro Luthersk kristen organisation, Andlig tradition. Kyrka, gudstjänster. Kyrkans ordning och mission etc. Listan bli lång om det är dessa kriterier som gäller att få kalla sig närstående..

Ändå så står flera av dessa organisationer utanför kyrkan insyn och formellt har dessa ingen organiserad samverkan som organisation. Utan det är mestadels enskilda personer i dessa som har insyn både i svenska kyrkan och de inomkyrkliga som är i själva verket utomstående organisationer utan insyn av svenska kyrkan. Det finns även de som öppet säger sig inte dela svenska kyrkan ordning i flera frågor men anser sig ändå vara en del av svenska kyrkan fast deras lojalitet är då kluven.

Troligen är det ändamålet som helga medel som styr begreppet och det är upp till betraktaren att avgöra om organisationen är närstående eller icke.
Ord som Evangelisk luthersk tro går att finna hos flertalet organisationer men grundsynen vad detta står för är stor
Flera av dessa organisationer har och kan utnyttja sin position såsom inomkyrklig kan vara präster lojalitet och särintresse som styr att dessa erhåller t.ex. kollekter eller kan utnyttja kyrkan lokaler för sina aktiviteter/verksamheter.
Det finns också både skolor och stiftelser med kristen grundsyn som vill främja spridande av evangelium både i Sverige och utomlands.

Flera missionsorganisationer lägger stor vikt på teologiskt spridning av kunskapen om kristendomen. Både på nya teologiska och äldre teologiska grundsyner som kan hamna i konflikt med samhället grundsyner i kärnfrågor som genomsyrat kristendomen budskap i tidigare generationer som i en mer sekualiserad värld står i konflikt med varandra.
Senaste indikationerna verkar vara från några att de vill tona ner den humanitära verksamheten och bygga sin verksamhet kring sina kyrkor istället.

Så frågan kvarstår ändå vilka är "Svenska kyrkan närstående organisationer" dessa verkar kunna vara i princip vilken som helst och det kan från dag till dag år från år skifta vem som är betraktaren Kanske är det så att det handlar om att sila mygg och svälja kameler när det kommer till kritan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar