måndag 24 maj 2010

Inbördeskriget i svenska kyrkan IV

Ett stort varmt tack

I församlingsbladet för Svenska kyrkan i Surteby-Kattunga pastorat riktas ett varmt tack till en kyrkomusiker som slutar som kyrkomusiker i pastorat. Så långt inget märkvärdigt,”

Men här ligger en ”hund begraven” kyrkomusikern har lämnat svenska kyrkan som medlem p.g.a. kyrkomötets beslut om samkönade äktenskapet och därmed också frivilligt tagit de konsekvenserna detta innebär också begärt sitt avsked från sin befattning som kyrkomusiker. Arbetsgivaren och arbetstagare var överens om detta är en intern angelägenhet knappast något svenska kyrkan officiellt skulle basunera ut om det inte finns ett syfte bakom detta.

I vanliga fall brukar endast ett fåtal medlemmar som lämna kyrka öppet redovisa varför och kyrkan har inte någon rätt att ifrågasätta utträdet, detta är den enskilde medlemmens egen angelägenhet. Även om det på sikt blir minskade intäkter för kyrkan något den tvingas acceptera.

Nu valde dock kyrkomusiken att gå ut alla redan i nov 2009 och berätta officiellt för församlingsmedlemmar om sitt utträde. I samband med hennes anställning upphörde inkom till kyrkonämnden en skrivelse från kyrkomusikern om varför och ledamöter fick en kopia, därefter arkiveras detta och det fanns ingen andledning att kyrkonämnden skulle sprida detta då kyrkan aldrig tidigare spridit ryktet om någon utträdde som en offentlig handling dock är skrivelse en offentlig handling för den som efterfråga den.

Att i församlingsbladet offentligt går ut och tacka kyrkomusikern är fullt förståeligt, men att samtidigt basunera ut hennes ställningstagande kan bara uppfattas såsom kyrkan i Surteby-Kattunga skulle ställa sig bakom ställningstagande och mellan raderna också markera sitt beklagande att konsekvenserna även drabbat oss på lokalplanet.
Att en medlem lämnat kyrkan, blunda samtidigt den att under det senaste 10 åren har 300 medlemmar försvunnit av olika orsaker. Vem vet kanske p.g.a. ställningstagande emot kyrkomusikern som vägra spela musik som ansett vara opasserlig i kyrklig förrättning? Fast detta vet vi inget om då kyrkonämnden aldrig frågat varför andra lämnat kyrkan, bara hört.

Troligen vill kyrkomusikern framtona som en martyr över sitt ställningstagande har ett litet stöd ibland andra kyrkomedlemmar och förtroendevalda har musikern fått mer eller mindre garantier att få vikariera som kantor vid behov och detta har alla redan inträffat i flera av våra kyrkor.
Kyrkomusikern har dock inte lyckats få sitt budskap spritt ut till allmänheten om sitt utträde och inte fått gehör i sitt budskap emot samkönade äktenskapet, kvinnliga präster och andra tingeltangel som svenska kyrkan syssla med istället för att sprida Guds rena sanna budskap som framgår i skrivelsen och tidigare skrivelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar