torsdag 17 maj 2012

En etnisk tiondels surdeg


När OECD visade att klyftorna i hela Skandinavien ökar hävdade regeringen att detta inte gäller i Sverige. När Sveriges Radio frågade regeringen om hur detta hänger ihop fick man svaret att klyftorna inte ökar, om man undantar den tiondel av befolkningen som har lägst inkomst och den tiondel som har högst inkomst.

Regeringen har under sina dryga fem och ett halvt år vid makten följt det finanspolitiska regelverket och därmed visat ansvar för statens finanser. Det ska regeringen ha beröm för erkänner t.o.m motståndarna.Men när obehagen börjar synas och det bara statiskt är en tiondelen blir det en massa av detta och nu när statsministern i måndags besökte ett bageri hade han kanske munnen full av bullar och en obehaglig sanning om var tiondelen av rent mjöl består av.

Sen kan vi undra vilken referensvärld det handlar om
Om en svensk politiker avfärdar hemlöshet som ett problem, med argumentet att de allra flesta villaägare i exempelvis Täby faktiskt har någonstans att bo, skulle det naturligtvis uppfattas som ett uttryck för en ironisk talang i samma klass som manusförfattarna hos Monty Python.
Men förmodligen är det så att statsminister Reinfeldt ser på sin lilla värld och tror att det är ett Sverige i miniatyr. Utifrån denna upplevda verklighet formar han regeringens politik. Men Täby tillhör, exempelvis, inte en av de kommuner i landet som har tagit emot så särskilt många människor med utländsk bakgrund.

Kanske är det nu så att när statminister börjar se problemen ur etnisk tänkande jäser det rejält.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar