onsdag 30 maj 2012

Järnnätterna är här


Gamla bondepraktikan verkar bli sannspådd sen verkar tidningarna vända sina nyheter efter vädret.
Gott om jordgubbar till midsommar, stod det att läsa igår dagens tidning. Det varma vädret förra veckan har gett jordgubbarna en extra skjuts. Det mesta tyder på att det kommer att finnas gott om bär redan före midsommar. Men det går inte att ropa hej riktigt än. I månadsskiftet maj–juni finns det risk för det som kallas järnnätter, med minusgrader och frost. Det kan i värsta fall slå ut hela skörden.

Den Brasklappen var rätt instoppad för idag onsdag Nu är järnnätterna med nattfrost här – mardrömmen för alla jordgubbsodlare.
Frosten kom och i Visby med minus 1,4 grader var natten till onsdagen kallast i Götaland. Film i norra Uppland med minus 1,8 hade den lägsta uppmätta temperaturen i Svealand. Blåhammaren i Jämtlandsfjällen med minus 3,6 stod för nattens köldrekord i södra Norrland.
– Allra kallast är det strax innan solen går upp, när värmeutstrålningen från jorden är som störst enl SMHI.

Här hemmavid var det dock 3 plusgrader så jag kom undan med blotta förskräckelsen och får ut ikväll och täcka jordgubbarna, potatis och gurkplantorna och de små jordgubbarna som jag har fått är ännu gröna och lär behöva värme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar